У 3 з 15 протестованих зразків
соняшникової олії виявлено перевищення канцерогенної речовини бенз(а)
пирену. Такі дані досліджень опублікував Центр експертиз «Тест».
У
дослідженні взяли участь 9 марок «брендованої» бутильованої
соняшникової олії і 6 зразків розливної олії, купленої на ринках Києва,
Харкова, Херсона, Хмельницького та Одеси.
У центрі експертиз
«Тест» нагадали, що в квітні 2010 р. в Україні з`явилася офіційна норма
щодо бенз(а) пирену, закріплена в ДСТУ 4492:2005 "Олія соняшникова".
Вміст цього небезпечного канцерогену в соняшниковій олії не може
перевищувати 2 мкг/кг, що відповідає європейським нормам.
«Бенз(а)
пирен був виявлений в усіх зразках, що тестувалися, і хоча більшість з
них містили канцероген у межах норми, троє показали перевищення
концентрації, дозволеної новим ДСТУ. Так, олія "Майола" містила 3,3
мкг/кг бенз(а) пирену, "Чумак" - 2,8 мгк/кг, розливна, куплена в Києві,
біля метро "Лісова" – 3,2 мкг/кг», - йдеться в повідомленні.
У
повідомленні наголошується, що причиною практично 75% ракових
захворювань вважаються канцерогенні хімічні сполуки, які ми споживаємо з
продуктами харчування. У свою чергу, небезпека бенз(а) пирену та його
здатність провокувати розвиток раку в людини давно визнана за кордоном,
зокрема Міжнародним агентством з вивчення раку (IARC). "Присутність
бенз(а) пирену - проблема реальна і проблема не однієї якоїсь
"недбайливої" торгової марки. Це загальна проблема соняшникової олії, а
також продуктів на її основі. Проте, її цілком можна вирішити. Правильно
підібрана технологія очищення, зокрема, із застосуванням спеціальних
адсорбентів і фільтруючих матеріалів, дозволяє не тільки істотно знизити
зміст канцерогену, а й практично повністю видалити його з олії, тим
самим зробивши продукт безпечним. Те, що це більш ніж реально, доводять
результати наших досліджень – у деяких оліях бенз(а) пирен не був
виявлений за весь період проведення нами аналізів", - підкреслив
президент Центру експертиз "Тест" Валентин БЕЗРУКИЙ.
"Неприємно
здивував дуже низький вміст вітаміну Е в деяких нерафінованих, тобто
мінімально оброблених оліях: лише 27-35 мг/100 г. Вміст вітаміну Е за
стандартом нормується тільки для олії нерафінованого холодного
пресування і має становити не менше 75 мг/100 г. Щоправда, були в тесті і
рекордсмени, які показали близько 100 мг/л вітаміну Е. Вітамін Е - це
один з найбільших плюсів соняшникової олії: за його вмістом соняшникова
олія не лише не поступається, а й істотно перевершує модну в наші дні
оливкову. Крім того, в соняшниковій олії, порівняно з оливковою, більше
поліненасищених жирних кислот. Отже, користі соняшниковій олії не
позичати, головне вирішити проблему з її безпекою", - пояснила керівник
відділу тестувань Центру експертиз «Тест» Ніна КИЛЬДІЙ.
Окрім
бенз(а) пирену і вітаміну Е, олія була перевірена і за іншими
показниками: кислотним, перекисним і анізидиновим числами, що
характеризують придатність соняшникової олії для харчових цілей. Вони
відображають кількість небажаних компонентів, які утворюються внаслідок
псування олії (вільних жирних кислот, пероксидів, альдегідів). За цими
показниками зауваження були в розливної олії.
За підсумками
тестування нерафінованих масел "відмінників" не виявилося. Загальну
оцінку "добре" одержала третина торгових марок: "Добрий Кухар",
"Королівський смак", "Маслятко", "Славія" і "Щедрий дар". Загальна
оцінка "задовільно" в олії "Сонячна жаринка", "Диканька", а також у
розливної олії з Деміівського ринку в Києві. Оцінку "погано" одержали
нерафіновані олії "Майола" і "Чумак", а також розливна соняшникова олія з
Херсона і Хмельницького. "Дуже погано" у трьох розливних олій: з Одеси,
Харкова і Києва (ринок біля метро Лісова).