ІНСТРУКЦІЯ
длямедичного застосування препарату
ЦМИНУПІЩАНОГО КВІТИ
(FLORESHELICHRYSI ARENARII)
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Helichrysum arenarium;
основні фізико-хімічні властивості: зібрані до розпускання квітів івисушені корзинки лимонно-жовтого кольору, слабкого ароматного запаху,пряно-гіркого смаку;
Форма випуску. Квіти.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при захворюваннях печінкита жовчовивідних шляхів. Код АТС A05A X10**.
Фармакологічні властивості.
Біологічно-активні речовини, що містяться в квітахцмину піщаного (флавоноїди, ефірна олія, вітаміни С і К, високомолекулярніспирти, стероїдні сполуки, жирні кислоти, мінеральні солі) збільшуютьжовчовідділення, зменшують концентрацію жовчних кислот і вміст білірубіну вжовчі, змінюють співвідношення холестерин : жовчні кислоти в бік збільшенняхолатів, підсилюють тонус жовчного міхура, стимулюють секреторну функцію шлунката підшлункової залози, підвищують діурез.
Показання для застосування. Захворювання печінки та жовчних шляхів (хронічніхолецистити, холецистоангіохоліти, жовчнокам’яна хвороба, гепатити, дискінезіяжовчних шляхів).
Спосіб застосування та дози. 3 – 4 г квітів (1 столова ложка) кладуть вемальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води,закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 30 хвилин.Охолоджують при кімнатній температурі і проціджують. Сировину, що залишилася,віджимають, об’єм одержаного настою доводять кип’яченою водою до 200 мл.Приймають внутрішньо по ½ склянки 2 рази на добу за півгодини до їжі.Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання. Гострі запальні та різко виражені дистрофічніпроцеси в печінці, гострий панкреатит.
Передозування. Не виявлено.
Особливості застосування. Відсутні.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Добре сполучається з іншими лікарськимипрепаратами рослинного походження.
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому місці, при температурі від 80Сдо 150С, приготовлений настій – при температурі від 80Сдо 150С не більше 2 діб.
Термін зберігання – 4 роки.