ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
РОМАШКИ КВІТКИ
(Flores Chamomillae)
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Matricaria Chamomilla;
основні фізико-хімічні властивості: квіткові кошики напівкулевидної або конічноїформи. Колір жовтий або жовто-зелений. Запах сильний, ароматний. Смак пряний,гіркуватий, злегка слизистий:
склад: 1 пачка містить 50 г або 100 г квіток ромашки.
Форма випуску. Квітки.
Фармакотерапевтична група. Різні дерматологічні препарати.
Код АТС: D11AX20**
Фармакологічні властивості. Квітки ромашки містять єфірну олію, азулен,апигенин, антемісову кислоту та інші біологічно-активні речовини. Азулен маєпротизапальні властивості, гальмує алергічні реакції стимулює процесирегенерації. Апигенин (5,7,4 - Триоксифлавон), що міститься в квітках, чинитьспазмолетичну дію.
Показання для застосування. Внутрішньо застосовують при спазмахкишечнику, метеоризмі, диареї, гострих респіраторних інфекціях; зовнішьо - пристоматиті, гингівіті, пародонтозі, геморої; у клизмах - при проктиті,парапроктиті, сигмоїдитії і т. ін.
Спосіб застосування та дози. 10 г (4 столові ложки) квіток ромашкикладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) води кімнатноїтемператури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хвилин.Охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують, залишоквіджимають до процідженого настою. Настій доводять кип, яченою водоюдо 200 мл. Приймають від 1 до 5 ст. ложок 2-3 раза на день після їжі. Вживаютьтакож у клізмах, зовнішньо для полоскань, приймочок, ванн. Перед застосуваннямдітям (залежно від віку) від 1 до 3 столових ложок 2-3 раза на день.
Побічна дія. Молливі реакції підвищеної чутливості.
Протипоказання. Підвищена чутливість.
Передозування. Не спостерігалось.
Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась.
Умови та термін зберігання. Квітки зберігають у сухому, прохолодному(при температурі 8-15 0С, вологості 30-40 %), захищеному від світлата недоступному для дітей місці, приготовлений настій – у прохолодному місці небільше 2 діб. Термін придатності – 1 рік.