.
IНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
БАЛЬЗАМІЧНИЙЛІНІМЕНТ
(за Вишневським)
(Linimentum balsamicum Wishnevsky)
Загальна характеристика
основні фізико-хімічні властивості: однорідна мазеподібна маса відсвітло-жовтого до бурого кольору із специфічним запахом.
Склад: 100 г лініменту містять дьогтю березового – 3 г, ксероформу – 3 г;
допоміжні речовини: аеросил, олія рицинова чи риб’ячий жир.
Форма випуску. Лінімент.
Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфікуючі засоби.
Код АТС D08A X1 0**.
Фармакологічні властивості.
Фармакодинаміка. Лінімент виявляє слабку дезінфікуючу, в’яжучу, місцевоподразнювальну дію. Внаслідок слабкої подразнювальної дії на рецептори тканин,сприяє прискоренню процесу регенерації, нормалізуючи кровообіг тканин,підсилюючи процеси ороговіння епідермісу.
Фармакокінетика. Лінімент, що застосовується зовнішньо, практично неадсорбується в системний кровотік і не виявляє резорбтивної дії.
Показання для застосування. Препарат застосовують для лікування ран,виразок, пролежнів, особливо якщо вони мляво гранулюють.
Спосіб застосування та дози. Лінімент застосовують зовнішньо: наносять науражені ділянки шкіри. На рани лінімент накладають стерильною серветкою абонакладають на рани стерильні пов’язку, просочену препаратом. Тривалість курсулікування – від 6 до 20 діб.
Побічна дія. При тривалому застосуванні можливе подразненняшкіри.
Протипоказання. Підвищена чутливість до дьогтю і ксероформу.
Передозування. Не виявлено.
Особливості застосування. Лінімент призначений тільки для зовнішньогозастосування. Перед накладанням пов’язки рану очищають від некротичних тканин,розкривають пухирі, промивають антисептичним розчином. Пов’язку змінюють 1 разу 2-3 дні. Не можна допускати потрапляння лініменту на слизові оболонки. Рукипісля нанесення лініменту ретельно вимити для запобігання потрапляння залишківмазі в очі, ніс, рот.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з препаратамидля зовнішнього застосування можуть створюватися нові сполуки знепередбачуваним ефектом.
Умови та термін зберігання. Зберігати слід у прохолодному, захищеному відсвітла місці. Не тримати поряд з харчовими продуктами. Термін придатності – 5років.