ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
глюкоза
(Glucose)
Загальна характеристика :
міжнародна та хімічна назви: декстроза;
основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний або зледь жовтуватим відтінком розчин; теоретична осмолярність - 277мосм/л,енергетична цінність - 840 кДж/л (200ккал/л);
склад: 1л розчину містить глюкозизневодненої 50 г;
допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.
Форма випуску. Розчин для інфузій.
Фармакотерапевтична група. Розчини для внутрішньовенноговведення. Вуглеводи. Код АТС В05В А03.
Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Розчиндекстрози має плазмозамінну, гідратуючу, метаболічну та дезінтоксикаційну дію.Підтримує об’єм циркулюючої крові та поповнює об’єм втраченої рідини. У процесіметаболізму глюкози у тканинах виділяється значна кількість енергії, яканеобхідна для життєдіяльності організму.
Фармакокінетика. Після введення швидкорозподіляється у тканинах організму.
Показання для застосування.
Гіпоглікемія;
дегідратація в післяопераційний період, унаслідокблювання, проносу;
детоксикаційна інфузійна терапія;
колапс, шок;
застосовується для приготування розчинів лікарськихзасобів для внутрішньовенного введення.
Спосіб застосування та дози. Вводять підшкірно (300–500мл і більше), у клізмах (від 300–500 до 1000–2000 мл на добу краплинно) івнутрішньовенно краплинно, струминно. Швидкість введення - 70 крапель нахвилину (3мл/кг маси тіла протягом години), при необхідності - максимально до150 крапель на хвилину (500 мл на годину). Максимальна добова доза глюкози длядорослих 1,5 г - 3,0 г/кг маси тіла.
Побічна дія. Можлива гіперглікемія.
Протипоказання. Цукровий діабет,гіперглікемія.
Передозування. Гіперглікемія. Лікування:припинення інфузії, введення підшкірно малих доз інсуліну.
Особливості застосування. Для більш повного ташвидкого засвоювання глюкози можна ввести підшкірно 4 - 5 ОД інсулину на 1 гглюкози. З обережністю розчин застосовують для введення хворим з наявністюлактатацидозу.
Взаємодія з іншими лікарськимизасобами. Взаємодіяз іншими лікарськими засобами не описана.
Умови та термін зберігання. Зберігати при температурівід 15 до 25 °С. Термін придатності - 3 роки.