ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
FRUCTUS ROSAE
Загальна характеристика:
міжнародна назва: ROSA L.
основні фізико-хімічні властивості: плоди шипшини травневої або коричної (Rosamajalis Hermm.; R. cinnamomea L.) та інших видів.
Склад лікарського засобу: Шипшини плоди.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Засіб, що впливає на метаболічні процесси –вітамінний препарат. Код АТС А36А Х10.
Фармакологічні властивості. Шипшини плоди (глікозиди, флавоноїди,вітамін С, сапоніни, каротиноїди, слизові та дубильні речовини, ефірна олія, ускладі якої – метиловий ефір саліцилової кислоти та інші фізіологічно активніречовини) належать до групи вітамінних препаратів. Головна діюча основа -аскорбінова кислота - бере участь в окислювально-відновних процесах,вуглеводневому обміні, процесах зсідання крові, регенерації тканин, утворенністероїдних гормонів, синтезі колагену і проколагену, нормалізації проникностікапілярів.
Показання для застосування. Застосовують шипшини плоди з метоюпрофілактики та лікування цинги, при геморагічних діатезах, різних кровотечах,включаючи ті, що викликані променевою хворобою, при передозуванніантикоагулянтів, інфекційних захворюваннях та інтоксикаціях, хворобах печінки,при нефропатії вагітних, хворобі Аддісона, ранах, які повільно гояться,переломах кісток, дистрофіях, при посиленні фізичних навантажень, розумовомунапруженні, у період вагітності та лактації. Є дані про позитивний вплив вітамінуС при атеросклерозі.
Спосіб застосування та дози.
2 столові ложки плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 млгарячої води, закривають кришкою і нагрівають на водяній бані 15 хвилин,охолоджують 45 хвилин, проціджують. Об ''єм одержаного настію доводятькип''яченою водою до 200 мл. Настій із плодів шипшини приймають дорослі - по 1/2склянки 2 рази на день після їди, діти - по 1/4 - 1/3 склянки на прийом за 15хвилин до їди.
3 фільтр-пакети по 3 г кладуть у скляний або емальований посуд,заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15-20 хвилин.Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2 рази на день, після їди;діти залежно від віку – по 1/4 - 1/3 склянки 2 рази на день після їди.
Побічна дія. Тривалий безконтрольний прийом препаратів заскорбіновою кислотою може призвести до розвитку цукрового діабету, ураженнянирок, артеріальної гіпертензії. Алергічні реакціі.
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти. З обережністю призначаютьпри цукровому діабеті та хворобах нирок.
Передозування. Тривалий безконтрольний прийом препаратів заскорбіновою кислотою може призвести до розвитку цукрового діабету, ураженнянирок, артеріальної гіпертензії. Поява або посилення алергічних реакцій.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Якщо Ви приймаєте будь-які інші лікарськізасоби, обов''язково повідомте про це лікарю! Якщо Ви лікуєтесь самостійно,проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості застосування препарату!
Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла,недоступному для дітей місці при кімнатній температурі (15-25ºС).Приготовлений настій – у прохолодному місці, не більше 2-х діб.
Термін придатності – 2 роки.