ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
ГОРОБИНИПЛОДИ
(SORBIFRUCTUS)
Загальна характеристика:
основні фізико-хімічні властивості: плоди яблукоподібні, без плодоніжок. Колірплодів червонувато- або жовтувато-оранжевий, бурувато-червоний. Запах слабкий,своєрідний. Смак кислувато-гіркий;
склад: горобини плоди.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Вітамінні засоби. Код АТС А16АХ10**.
Фармакологічні властивості. Плоди горобини містять фенольні сполуки (катехіни –370 мг%, антоціани – 300-1600 мг%, флавоноли – 20-246 мг%), каротин (3-15 мг%),фолієву кислоту (0,18-0,25 мг%), вітаміни С (40-100 мг%), В2 (0,05-0,07мг%), К (0,4 мг%) і Е (0,8-5,1 мг%), органічні кислоти (яблучна, винна,янтарна, щавлева, сорбінова, парасорбінова), цукри (5,9 –8 %), пектинові(0,3-0,5 %) та дубильні речовини, мінеральні солі і виявляють насампередполівітамінну дію, крім того мають в’яжучу, послаблювальну, сечогінну,жовчогінну, потогінну, кровоспинну та капілярозміцню-вальну дію.
Показання для застосування. Профілактика і лікування гіпо- таавітамінозів.
Спосібзастосування та дози. 10 г(1 столова ложка) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюютьна киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45-60хвилин, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводятькип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по
1/2 склянки 2рази на день, після їди. Діти, за рекомендацією лікаря, залежно від віку - по1/4-1/3 склянки 2 рази на день, після їди. Перед вживанням настій рекомендуєтьсязбовтувати.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання. Тромбофлебіт і схильність до нього. Індивідуальнанепереносимість речовин, що містяться в лікарському засобі.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді, після їди.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджена.
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла танедоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному місці небільше 2 діб.
Термін придатності – 2 роки. Не застосовувати після закінчення термінупридатності, зазначеного на упаковці.