ІНСТРУКЦІЯ
длямедичного застосування препарату
ШИПШИНИПЛОДИ
(ROSAEFRUCTUS)
Загальнахарактеристика:
основні фізико-хімічнівластивості: цілісні, очищені від чашолистиків і плодоніжок плоди
різноманітної форми - від кулястої,яйцеподібної або овальної до сильно витягнутої
веретеноподібної; довжина плодів0,7 - 3 см, діаметр 0,6 -1,7 см. Колір від оранжево-червоного
добурувато-червоного. Запах відсутній. Смак кислувато-солодкий, злегка терпкий;
склад: шипшини плоди - 100 %.
Формавипуску. Плоди.
Фармакотерапевтичнагрупа. Засоби, що діють на метаболізм і систему травлення. АТСА16Х10.
Фармакологічнівластивості. Плоди шипшини містять кислоту аскорбінову (не менше 0,2%), каротин(0,7 - 8 мг %), вітаміни В1, В2, РР, К, кислоту пантотенову, флавоноїди(гіперозид, астрагалін, кемпферол та ін.),фенолокислоти,речовини пектинові (1,8- 3,7 %),цукри (0,9-8,1 %), кислоти органічні (0,9 - 3,7 %), солі заліза,марганець, фосфор, магній, кальцій. Мають протицинготну, антисклеротичну іпротизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, позитивно впливають навуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканей,підвищують опірність організму до несприятливихфакторів навколишнього середовища, підвищують секрецію жовчі, збільшують діурез,зменшують ламкість і проникність капілярів.
Показання для застосування:
- профілактикаі лікування гіпо- та авітамінозів С і Р;
- як загальнозміцнюючий засіб (пригострих і хронічних інфекціях, дистрофії, фізичних навантаженнях і т.д.);
геморагічні діатези, різнікровотечі, передозування антикоагулянтів;
гострі тахронічні захворювання печінки (хронічний гепатит, холецистит, холангіт);
хвороби нирокі сечового міхура (нефрити, нефропатії у вагітних і т.д).
Спосіб застосування та дози. 10 г (1столова ложка) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) кип''яченої води кімнатної температури,закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують прикімнатній температурі 45 - 60 хв, проціджують, залишок віджимають допроцідженого настою. Настій доводять кип''яченою водою до 200 мл. Доросліприймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2рази на день, після їди. Діти,залежно від віку, - по 1/4 - 1/3 склянки 2 рази на день, після їди. Перед вживаннямнастій рекомендується збовтувати.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання.Тромбофлебіт і схильність до нього. Індивідуальна непереносимістьречовин, щомістяться в лікарському засобі.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Приймають у теплому виглядіпісля їди.
Взаємодія з іншимилікарськими засобами. Не вивчалася.
Умови та термін зберігання.Зберігатиу сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготованийнастій - у прохолодному місці, не більше 2 діб. Термін придатності - 2 роки.