ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
(FRUCTUS ROSAE)
Загальна характеристика:
основні фізико-хімічні властивості: плоди різноманітної форми, відоранжево-червоного до бурувато-червоного кольору, без запаху,кислувато-солодкі, злегка терпкі на смак;
склад: шипшини плоди.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення таметаболічні процеси. Код АТС А16А Х10**.
Фармакологічні властивості. Плоди шипшини травневої, коричної (Rosa majalisHermm., R. сinnamomea L.) та інших видів містять каротин, вітаміни В1,В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди, фенольні та органічнікислоти, пектини, цукри, солі заліза, марганець, фосфор, магній, кальцій.
Препарати шипшини активізують ферментні системи таокислювально-відновні процеси, нормалізують вуглеводний обмін, посилюють синтезгормонів і регенерацію тканин, мають антисклеротичну, протизапальну, жовчогіннута сечогінну дію, підвищують опірність організму до несприятливих факторівнавколишнього середовища.
Показання для застосування. В комплексному лікуванні:
– гострих хронічних захворювань печінки та жовчного міхура(некалькульозного холециститу, хронічного гепатиту та холангіту);
– астенічних синдромів;
– гіповітамінозу Р (лікування та профілактика).
Спосібзастосування та дози. 10 г(1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюютьна киплячій водяній бані 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 -60 хвилин та проціджують, залишок сировини віджимають до процідженого настою.Об’єм настою доводять перевареною водою до 200 мл.
Настій вживаютьтеплим після їжі, попередньо збовтуючи.
Дорослим іпідліткам призначають по ½ склянки настою на прийом 2 - 3 рази на добу.
Дітям віком 1 -12 років рекомендують вживати від 1 столової ложки до 1/3 склянки настою 2 разина добу. З метою профілактики препарат приймають 1 раз на добу. Тривалістькурсу лікування – 15 - 30 діб.
Побічна дія. При індивідуальнійпідвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій(висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, схильність до захворювань,зумовлених підвищеним згортанням крові; індивідуальна непереносимість речовин,що містяться в плодах шипшини; декомпенсований цукровий діабет; тяжкі хворобинирок; жовчокам’яна хвороба. Дитячий вік до 1 року.
Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату ненадходило.
Особливості застосування. Хворим на цукровий діабет, артеріальну гіпертензіюта захворювання нирок препарати шипшини призначають з особливою обережністю,під наглядом лікаря.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськимизасобами невідома.
Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому,захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Термінпридатності – 2 роки.
Приготовлений настій слід зберігати у прохолодному (8 - 15°С) місці небільше 2 діб.