ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
( FRUCTUS ROSAE )
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Rosa;
основні фізико-хімічні властивості: колір плодів від оранжево-червоного добурувато-червоного, горішки світло-жовті, іноді буруваті; запах відсутній; смаккислувато-солодкий, злегка в’яжучий;
склад: 1 пачка містить 50 г і 100 г шипшини плодів.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Препарати аскорбінової кислоти (вітамін С) ікомплексні препарати, що її містять. Код АТС А11G.
Фармакологічні властивості. Плоди Шипшини (їх лікарські форми) належать догрупи вітамінних препаратів, які беруть участь у регулюванні життєво важливихпроцесів в організмі людини. Препарати із плодів шипшини виявляютьпротицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментнісистеми і окисно-відновні процеси в організмі, позитивно впливають навуглеводний обмін і посилюють регенерацію тканин, підвищують опірністьорганізму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищуютьсекрецію жовчі, збільшують діурез.
Показання для застосування. Плоди Шипшини у лікарських формах приймаютьз метою профілактики цинги та гіповітамінозів С і Р , при геморагічнихдіатезах, різних кровотечах, включаючи спричинені променевою хворобою, прихворобах печінки (хронічний гепатит, холецистит, холангит), при нефропатіївагітних, (нефрити і хворобах нирок і сечового міхура, ранах, які млявогояться, переломах кісток, (дистрофіях, при посиленні фізичних навантажень,розумовому напруженні), у періоди вагітності та лактації, позитивний впливвітаміну С при атеросклерозі. Як загальнозміцнюючий засіб (при гострих іхронічних інфекціях, дистрофії, фізичних навантаженнях тощо).
Спосіб застосування та дози. Для приготування настою 10 г (1 столоваложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячоїперевареної води, закривають кришкою і нагрівають на водяній бані 15 хвилин,охолоджують при кімнатній температурі 45-60 хвилин, проціджують. Масу плодів,що залишилася, віджимають і доводять об’єм одержаного настою перевареною водоюдо 200 мл.
Настій із плодів Шипшини дорослі приймають по 0,5 склянки, 2 рази надень, після їди, і діти по 1/8-1/4 склянки на прийом, 2 рази на день.
Побічна дія. В рекомендованих дозах не виявлена.
2
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, індивідуальна чутливість допрепарату, з обережністю призначають при цукровому діабеті та хворобах нирок.
Передозування. Не встановлено.
Особливості застосування. Перед вживанням настій, приготовлений із Шипшиниплодів, рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.
Умови та термін зберігання. Плоди зберігають у сухому, прохолодному (притемпературі 8-15 0С, вологості 30-40 %), захищеному від світла танедоступному для дітей місці, приготовлений настій – у прохолодному місці небільше 2 діб. Термін придатності – 2 роки.