ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосуванняпрепарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
(ROSAE FRUCTUS )
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Rosa;
основні фізико-хімічні властивості: колір плодів від оранжево-червоного до бурувато-червоного, горішкисвітло-жовті, іноді буруваті; запах відсутній; смак кислувато-солодкий, злегкав’яжучий;
склад: 1пачка містить плодів шипшини 100 г; плоди шипшини містять вітамін С,вітаміни Р, К, органічні кислоти, дубильні та інші сполуки.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Препарати аскорбінової кислоти (вітамін С) і комплексніпрепарати, що її містять. Код АТС А11G.
Фармакологічні властивості. Плоди Шипшини (їх лікарські форми) належать догрупи вітамінних препаратів, які беруть участь у регулюванні життєво важливихпроцесів в організмі людини. Препарати із плодів шипшини виявляютьпротицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментнісистеми і окисно-відновні процеси в організмі, позитивно впливають навуглеводний обмін і посилюють регенерацію тканин, підвищують опірністьорганізму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищуютьсекрецію жовчі, збільшують діурез.
Показання для застосування. Плоди Шипшини у лікарських формах приймаютьз метою профілактики цинги та гіповітамінозів С і Р , при геморагічнихдіатезах, різних кровотечах, включаючи спричинені променевою хворобою, прихворобах печінки (хронічний гепатит, холецистит, холангит), при нефропатіївагітних, (нефрити і хворобах нирок і сечового міхура, ранах, які млявогояться, переломах кісток, (дистрофіях, при посиленні фізичних навантажень,розумовому напруженні), у періоди вагітності та лактації, позитивний впливвітаміну С при атеросклерозі. Як загальнозміцнюючий засіб (при гострих іхронічних інфекціях, дистрофії, фізичних навантаженнях тощо).
Спосіб застосування та дози. Для приготування настою 10 г (1 столоваложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячоїперевареної води, закривають кришкою і нагрівають на водяній бані 15 хвилин,охолоджують при кімнатній температурі 45-60 хвилин, проціджують. Масу плодів,що залишилася, віджимають і доводять об’єм одержаного настою перевареною водоюдо 200 мл.
Настій із плодів Шипшини дорослі приймають по 0,5 склянки, 2 рази надень, після їди, і діти по 1/8-1/4 склянки на прийом, 2 рази на день.
Побічна дія. В рекомендованих дозах не виявлена.
2
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, індивідуальна чутливість допрепарату, з обережністю призначають при цукровому діабеті та хворобах нирок.
Передозування. Не встановлено.
Особливості застосування. Перед вживанням настій, приготовлений із Шипшиниплодів, рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.
Умови та термін зберігання. Плоди шипшини зберігають у недоступному для дітей,сухому, захищеному від світла місці, при температурі до +25°С. Термінпридатності - 2 роки.
Приготовлений настій зберігають у прохолодному (8-15 °С) місці небільше 2 діб.