ІНСТРУКЦІЯ
длямедичного застосування препарату
ШИПШИНИПЛОДИ
(FRUCTUSROSAE)
Загальнахарактеристика: міжнародна назва: RosaL.;
основні фізико-хімічнівластивості: висушені плоди шипшини травневої або коричної, від оранжево-червоногодо бурувато-червоного кольору, із кислувато- солодким в''яжучим смаком, беззапаху; склад: плодів шипшини 100 г.
Формавипуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Полівітамінний препарат зіншими добавками. Код АТС А11А В.
Фармакологічнівластивості. Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (не менше 0,2 %), каротин(0,7-2 мг%), вітаміни Вь В2, РР, К, кислоту пантотенову,флавоноїди, фенолокислоти, пектинові речовини (1,8-3,7 %), цукри (0,9-3,1 %),кислоти органічні (0,9-3,7 %), залізо, марганець, фосфор, магній, кальцій.Препарат має протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізуєокисно-відновні процеси в організмі, позитивно впливає на вуглеводний обмін,посилює регенерацію тканин, підвищує опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищуєсекрецію жовчі, збільшує діурез, зменшує ламкість і проникністькапілярів.
Показання для застосування.Препаратишипшини у лікарських формах приймають як загальнозміцнюючий засіб, з метоюпрофілактики гіповітамінозу С, при геморагічних діатезах, різних кровотечах,включаючи ті, що спричинені променевою хворобою, інфекційних захворюваннях таінтоксикаціях, хронічних захворюваннях печінки, дистрофіях, при посиленніфізичних навантажень, розумовому напруженні, у періоди вагітності та лактації,при хворобах нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії вагітних і т. ін.).
Спосіб застосування тадози. Дляприготування настою 10 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд,заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою інагрівають у киплячій воді (на водяній бані)протягом 15 хвилин, охолоджують при кімнатній температурі протягом 45-60хвилин, проціджують. Масу плодів, що залишилася, віджимають і доводять об''ємодержаного настою перевареною водою до 200 мл.
Настій із Плодів Шипшини доросліприймають по 1/2 склянки, 2 рази на день, після їди, діти - по 1/3 - 1/4склянки на прийом.
Приготовлений настій зберігають упрохолодному місці, не більше 2 діб.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти,виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.
Передозування. Не встановлено.
Особливості застосування. Приготовлений настійприймати у теплому вигляді, після їди.
Взаємодія з іншимилікарськими засобами. Взаємодія не відома.
Умови та термін зберігання.Зберігаютьу недоступному для дітей, сухому місці. Термін зберігання - 2 роки.